Miercurea Sibiului
Miercurea Sibiului, mai demult Mercurea, Mercurea Sibiului
(în dialectul săsesc Reismuert, în germană Reussmarkt, Reußmarkt, Reissmarkt, Unterwald, în maghiară Szerdahely, Szászszerdahely) este o localitate în judeţul Sibiu, Transilvania, România. În anul 2004 a devenit oraş.
Localitatea Miercurea Sibiului apare pentru prima oara în documente scrise in anul 1290 sub numele de Terra Villae Ruchmark adica „targul rutenilor”.
În perioada română, localitatea s-a numit Sucidava, apoi Mercurius Markt sau Villa Mercuri in Evul Mediu. Din 1854 localitatea se numește Miercurea.
Așezarea
Oraşul este situat în sudul Transilvaniei la extremitatea vestică judeţului Sibiu, la jumătatea distanţei dintre Sibiu şi Alba Iulia (aproximativ 35 km de fiecare dintre cele două municipii reşedintă de judeţ) şi la 21 km de Municipiul Sebes, pe D.N.1.
Orasul Miercurea Sibiului are in componenta sa teritorial administrativa localitatile satele Miercurea, Apoldu de Sus si Dobarca.
Vecinii săi sunt:
-la nord, satele Boz, Drașov și Cunta din judetul Alba
-la vest, satele Calnic, Reciu, Gârbova-jud Alba
-la sud, comunele Poiana, Tilisca și Jina-jud Sibiu
-la est, satul Aciliu si comuna Apoldu de Jos-jud Sibiu.
Întreg teritoriul orasului în suprafata de 8172 ha din care intravilan 343 ha face parte din bazinul hidrografic al râului Secasul Mare ,care izvoraște din Zona Ludos, afluent al râului Sebeș.
Populatia
Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Miercurea Sibiului se ridică la 3.910 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.063 de locuitori.
Atracții turistice:
- Biserica luterană (evanghelică) fortificată
- Biserica romano-catolică
- Biserica ortodoxă
- Cetatea Țărănească
- Stațiunea balneoclimaterică
- Site-ul arheologic
- Biserica evanghelică fortificată din Dobârca