.
Comuna este situată la 35 km de Sibiu, pe un platou submontan la 900 m altitudine. Un sat întemeiat târziu şi devenit, într-un timp record, o adevărată „capitală„ oierească. Aici s-a înfiinţat,în perioada interbelică, prima Reuniune a Economiilor de Oi, extinsă la nivelul întregii ţări prin Uniunea oierilor din România cu sediul în Poiana Sibiului.
Populaţia comunei Poiana Sibiului este de 2548 locuitori.
Localizare: la 35 km de municipiu Sibiu, Comuna Poiana Sibiului este aşezată în Depresiunea Cibinului la vest de Sibiu, la o altitudine de 483 metri
Obiective turistice: Biserica ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului’’. Biserica din Deal construită în anul 1766, din lemn de brad este azi declarată monument istoric. Pictura de pe iconostas prezintă valoare artistică şi a fost executată de mai mulţi zugravi Simion Zugravul Oprobici din Craiova (1771) care a pictat naosul, Vasile Muntean din Sălişte care a pictat iconostausul (1801) şi Constantin Zugravul care a pictat altarul (1791). Biserica Ortodoxă ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril’’ din parohia Poiana Sibiului-Biserica din Vadu (fondată în 1886 ).
Monumente istorice
Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul se află amplasat în fața Școlii Generale. Acesta a fost dezvelit în anul 1923, pentru cinstirea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul are o înălțime de 5 m și este realizat din beton, marmură și bronz, fiind împrejmuit cu un zid din beton. Pe fațada Monumentului se află un înscris comemorativ: „Nu plângeți eroii/ ci slăviți-i“. Pe spatele obeliscului sunt înscrise numele a 26 eroi, iar pe fiecare dintre cele două laterale sunt înscrise numele a câte 28 eroi, care au luptat pentru dezrobirea neamului.
Biserica din deal, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în anul 1766. Din tradiție, aflăm că în apropierea acestei biserici a existat o altă biserică, tot din lemn. Este construită în întregime din lemn de brad, grinzi lungi ce formează pereții naosului și pronaosului. Temelia bisericii este din piatră, iar acoperișul din șindrilă. Înaintea pronaosului biserica are o tindă așezată sub clopotniță, iar clopotnița (turnul) este puțin ridicată peste acoperișul bisericii. Forma bisericii este de corabie, cu altarul rotunjit și de proporții mai mici. Stilul este cel bizantin, caracterizat prin bolta arcuită ca un leagăn. Pictura de pe pereții interiori ai bisericii este aproape în întregime ștearsă sau deteriorată. Pe pereții interiori a fost aplicată o tencuială din gips, în naos și pronaos, fiind lipite mai întâi fâșii de pânză la împreunarea grinzilor, peste care apoi a fost executată pictura. Pictura a fost făcută de mai mulți zugravi între care amintim pe Simion Zugravul din Craiova, care a pictat naosul (1771), Vasile Muntean din Săliște care a pictat iconostasul (1801), și Constantin Zugravul care a pictat altarul (1791). Meșterul construcției nu se cunoaște. Pe peretele dintre naos și pronaos se află pisania (cu chirilice): „Făcutu-s-au această sfântă și dumnezeiască biserică în zilele prea luminatei crăiese Maria Terezia și Iosif al II-lea, prin blagoslovenia răposatului Dionisie Novacovici, episcopul Budei și al Ardealului, și s-au săvârșit la venirea Preasfințitului Domn Sofronie Kirilovici, Episcopul uniților din Ardeal, cu cheltuiala satului, prin facerea de bine care s-au îndurate, prin osteneala și purtarea de grije a cinstitului protopop din Poiana, Oprea Picariu, Iacob Simion, Bucur Ban, Stan Mănițiu. Maiu în 12 leatu 1770 și s-au zugrăvit de Simion Zugravu din Craiova-1771.” Biserica dispune de un patrimoniu mobil de o valoare inestimabilă: obiecte de cult și cărți vechi, icoane pe lemn și sticlă.