Sălişte – Oraşul este situat în Depresiunea Săliştei, la vestul judeţului la 21 km distanţă de Sibiu un vechi scaun adminstrativ şi de judecată şi un centru al spiritualităţii mărginenilor, localitatea dând o adevărată pleiadă de intelectuali – academicienii ţării. Atestat documentar la 1383, 347 locuitori. Din anul 2003, a devenit oraş.
Populaţia oraşului Sălişte este de 5421 locuitori.
Localizare: Oraşul este situat la 21 km de municipiul Sibiu; Oraşul are în componenţă localităţile:- Sălişte, Aciliu (situat la 8 km, Amnaş (9 km) Crinţ (118 km), Galeş (2 km), Fîntînele (8 km), Mag (9 km), Săcel (4 km), Sibiel(6 km), Vale (2 km).
Obiective turistice: Muzeul Culturii Săliştene; Muzeul Protopopiatului Ortodox; Muzeul Etnografic din Galeş; Muzeul de Icoane pe sticlă din Sibiel; Muzeul Parohial din Fântânele; Muzeul Sătesc din Vale ;Parcul Piaţa Junilor cu Aleea Personalităţilor săliştene; Biserica Mare;Biserica din Gruim; Biserica din Brata; Mânăstirea Foltea şi Schitul Sibiel pe râul Sibielului; Circuitul Caselor Memoriale ,,Ioan Lupaş’’-,,D.D. Roşca’’, ,,Onisifor Ghibu; Circuitul Ecomuzeului al atelierelor meseriaşilor din Sălişte-Reuniunea Meseriaşilor; Expoziţia de sculptură în aer liber din Poiana Soarelui Sălişte; Staţiunea Crinţ din Munţii Cibinului.
Manifestări culturale:
Aprilie Schitul Foltea – Sarbatoarea „Sf. Gheorghe.”
Mai : Maialul Pompierilor, Sălişte.
August: ZILELE ORASULUI SĂLIŞTE
Sărbătoarea „Zilele culturale ale oraşului Sălişte” reuneste în fiecare an pe mai toţi mărginenii din zonă şi din ţară, tradiţiile şi portul popular.
Septembrie: BURSA DE BERBECI
OvinExpo Mărginimea Sibiului
Expoziţie de berbeci, cu vânzare prin Licitaţie desfăşurată în localitatea Sălişte
Târg de Produse Tradiţionale şi Ecologice
Noiembrie: FESTIVALUL CORURILOR TRADITIONALE DE LA SALISTE
Acest eveniment este pe punctul de a deveni traditie, prin sprijinul autoritatilor si prin participarea corurilor din imprejurimea Salistii si nu numai.
Festivalul a adunat ansambluri muzicale din zona Sibiului si a Maramuresului, dar si iubitori de muzica traditionala corala din imprejurimile Sibiului.
Decembrie: INTALNIREA JUNILOR
Zeci de feciori şi fete din localitățile Mărginimii Sibiului şi din așezările de peste munţi întemeiate de mărgineni se adună în fiecare an, în data de 28 decembrie la Sălişte, la Întâlnirea cetelor de juni. După un obicei vechi de mai bine de o sută de ani, fetele şi feciorii au jucat şi au vornicit pentru ca tradiţiile moștenite de la înaintași să treacă la următoarele generaţii.