Şugag – este cea mai sudică comună a judeţului Alba, fiind situată în partea estică a Munţilor Şureanu, pe cursul mijlociu al râului Sebeş. Comuna este situată în partea centrală a Carpaţilor Meridionali, între Munţii Şureanu şi Munţii Cindrel.Se află la 45 de km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi la 30 km de Sebeş, municipiul cel mai apropiat.
Populaţia comunei Şugag este de 2726 locuitori.
Localizare: Satul Şugag, reşedinţa de comună, este aşezat de-a lungul Văii Sebeşului, la drumul naţional DN 67 C şi are în componenţă şapte sate şi anume: Şugag, Arţi, Bârzana, Dobra, Jidoştina,Mărtinia, Tău-Bistra.
Obiective turistice: Rezervația naturală Luncile Prigoanei (15 ha).
Mănăstirea Teț cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, zidită de monahul Ghenadie în 1955. Între 1997–1999 s-au construit o biserică de lemn și un corp de chilii.
Mânăstirea Oașa cu hramul Adormirea Maicii Domnului și Sf. M.M.Pantelimon. Din cauza lacului de acumulare Fetița, biserica de lemn a fost strămutată aici în anul 1983. Până în anul 2000 a fost o mânăstire de călugărițe. Din 1 iunie 2000, din cauza accesului greu, mai ales iarna, și fiind la 1400 m altitudine, s-a transformat în mânăstire de călugări.
Obiectiv memorial: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Monumentul, de tip obelisc, este amplasat în centrul satului Șugag, fiind ridicat în anul 1935, de către localnici, pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Obeliscul, realizat din calcar, are o înălțime de 4,5 m, având la bază un postament în trepte. La coronament se află o acvilă din bronz, cu aripile deschise. În plan frontal sunt înscrise numele a 34 de eroi români.
Drumul regelui sau Trans-Alpina. Drumul naţional DN67C Novaci-Şugag-Sebeş este cel mai înalt drum alpin din România, cunoscut şi sub numele de Trans-Alpina.Legenda spune că drumul a fost construit prima dată de armata romană condusă de împăratul Traian, Acesta se pare să fi fost traseul pe care armata romană a trecut Munţii Carpaţi în anul 101 şi a ajuns la cetatea dacică Sarmizegetusa, în Munţii Orăştiei unde era retras Decebal cu oastea sa. Refăcut în timpul celui de-al II lea Război Mondial de către germani pentru scopuri militare, Transalpina a fost asfaltată şi în prezent este şoseaua cea mai căutată de turişti.