Nr. Inreg. 105/1.07.2013
APEL DE SELECŢIE PROIECTE LEADER, MĂSURA 4.1
Implementarea strategiei de dezvoltare locală- M 411-Cresterea competitivitătii sectoarelor agricol si forestier .
Data publicării anunţului: 2 IULIE 2013
Număr de referinţă: M 41-03/13-2.09.2013
Depunerea proiectelor : Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – 2 IULIE 2013- 2 AUGUST 2013, Masura 125 – Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii – 2 IULIE 2013- 2 SEPTEMBRIE 2013, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la Secretariatul Grupului de Actiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Răsinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.
Masuri deschise: Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, Fondul total disponibil pentru sesiunea Iulie 2013: 322.500 euro
Masura 125 – Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii, Fondul total disponibil pentru sesiunea Iulie 2013: 210.000 euro
Suma maxima a unui proiect 400.000 euro, valabil pentru ambele masuri.
Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului anunţă lansarea cererii de proiecte Masura 411-Cresterea competitivitătii sectoarelor agricol si forestier. Proiectele finanţate se vor implementa în teritoriul Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului şi vor fi dezvoltate în concordanţă cu direcţiile de dezvoltare identificate la nivelul teritoriului,aşa cum sunt ele reflectate în Planul de Dezvoltare Locală disponibil pe site-urilewww.galmarginimeasibiului.ro,www.galms.ro
TERITORIUL GAL
Din teritoriul G.A.L. Mărginimea Sibiului fac parte 11 comune si 1 oras : Cristian, Gura Rîului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Răşinari, Rîu Sadului, Sadu, Tilişca, Şugag şi Sălişte .
DEPUNEREA PROIECTELOR
Proiectele pot fi depuse pentru: Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – in perioada 2 IULIE 2013- 2 AUGUST 2013, si Masura 125 – Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii – in perioada 2 IULIE 2013- 2 SEPTEMBRIE 2013, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la Secretariatul Grupului de Actiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Răsinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.
MASURI DESCHISE
MASURA 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere
Intensitatea finantarii: 50 % din valoarea totala a cheltuielilor eligibile
Cuantumul finantarii : Maxim cheltuieli eligibile nerambursabile/proiect 80.625 euro
Alocare financiara pentru sesiunea iulie 2013: 322.500 euro
MASURA 125 – Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii
Intensitatea finantarii: 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, pentru investitii care deservesc intreaga comunitate
Cuantumul finantarii: Maxim cheltuieli eligibile nerambursabile/proiect 30.000 euro
Alocare financiara pentru sesiunea iulie 2013: 210.000 euro
DOCUMENTELE NECESARE DEPUNERII CANDIDATURILOR
Proiectele se vor întocmi conform specificaţiilor Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Documentele necesare sunt disponibile în format electronic pe site-ul www.apdrp.ro . Documentele justificative pe care trebuie sa le depuna solicitantul odata cu depunerea proiectului in conformitate cu cerintele Fisei Masurii din PNDR si cu Ghidul Solicitantului in vigoare la momentul lansarii Apelului de Selectie aferent masurii respective.
Dosarul Cererii de Finantare va fi insotit obligatoriu de Declaratia prin care beneficiarul se angajeaza sa raporteze catre GAL toate platile aferente proiectului selectat , ce vor fi efectuate de APDRP catre beneficiar. Raportarea se va realiza dupa primirea de la CRPDRP a Notificarii beneficiarului cu privire la confirmarea platii, in max 5 zile lucratoare de la data efectuarii platii.
CONFORMITATE ŞI ELIGIBILITATE
Solicitantul finanţării trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Vă rugăm să consultaţi Ghidului Solicitantului aferent măsurii în care se încadrează proiectul propus (www.apdrp.ro şi www.madr.ro ).
PROCEDURA DE SELECŢIE
Dosarul Cererii de Finanţare este depus la Secretariatul GAL Mărginimea Sibiului ,unde vor verificate conformitatea şi eligibilitatea proiectului.
Comitetul de Selecţie a proiectelor este format din 7 membrii dintre care 2 reprezentanti ai administratiei publice, 1 reprezentant al sectorului privat, 4 reprezentanti ai societătii civile.
GAL Mărginimea Sibiului va puncta fiecare proiect eligibil în funcţie de sistemul de punctaj stabilit şi va întocmi şi aproba Raportul de evaluare. Selecţia proiectelor se va face pe baza criteriilor de selecţie stabilite de GAL si disponibile pe site –ul www.galmarginimeasibiului.ro, www.galms.ro
Criterii specifice de selecţie GAL Mărginimea Sibiului pentru Măsura 411 Măsura 123
I. Unitatile care implementeaza standardul privind prelucrarea laptelul crud, in conformitate cu Anexa la Decizia 2011 / 898/ UE |
||
Nr. Crt. |
Criterii de selectie |
Punctaj |
1. |
Unitati care au programe de restructurare pana la 2013[1],cuprinse in anexa avizata de DG Sanco , pentru indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare, conform Decizia 2011/898/UE de modificare a Deciziei 2009/ 852/ CE privind masurile tranzitorii in temeiul Regulamentelor ( CE) NR. 852/2004 si(CE) nr. 853/ 2004 ale Parlamentului European si ale Consiliului in ceea ce priveste prelucrarea laptelui crud care nu respecta cerintele in anumite unitati de prelucrare a laptelui din Romania si cerintele structurale aplicabile acestor unitati.Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul trebuie sa se regaseasca in Anexa Deciziei 2011/898/UE si trebuie sa faca dovada ca are un program de restructurare avizat de ANSVSA, iar investitia propusa face parte din acest program. Anexa Deciziei 2011/898/UE este publicata si in Ghidul Solicitantului.Se puncteaza pentru toate unitatile din Anexa Deciziei 2011/898/ UE |
5 |
2. |
Micro- intreprinderi care se adapteaza la standardele comunitare nou introduse[2]Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selectie, solicitantul trebuie sa se regaseasca in Anexa Deciziei 2011/898/ UE si trebuie sa faca dovada ca are un program de restructurare avizat de ANSVSA, iar investitia propusa face din acest program.Anexa Deciziei 2011/898/ UE este publicata si in Ghidul Solicitantului.Se puncteaza numai Micro-intreprinderile din Anexa Deciziei 2011/898/ UE ,numai pentru urmatoarele doua standarde , in conformitate cu Anexa la fisa masurii: “Descrierea standardelor comunitare in vigoare”, prezentata si in Ghidul Solicitantului.-Standarde generale pentru igiena produselor alimentare (Regulamentul nr. 852/2004/CE)cu perioada de gratie 31.12.2013;
-Standarde specifice de igiena pentru alimentele de origine animala( Regulamentul nr. 882/2004/CE) cu perioada de gratie 31.12.2013 In anexa sunt prezentate regulamentele comunitare si actele normative care le transpun pe acestea si sunt indicate investitiile care sunt necesare pentru adaptarea la standarde. Aceste investitii vor fi descrise in Studiul de fezabilitate/ Memoriul justificativ in capitolul privind “Adaptarea la standarde”, iar cheltuielile necesare vor fi evidentiate in bugetul indicativ. De asemenea , solicitantul trebuie sa demonstreze ca Notificarea ANSVSA/DSVSA este eliberata pentru realizarea proiectului, va mentiona ca va respecta standardele si ca implementararea proiectului va fi pealizata pana la expirarea perioadei de gratie.
Implementarea standardelor0trebuie sa se incadrexe in qerioada de gratie mentionata in Anexa din fisa masurii 123, dar plata se poate efectua si ulterior. |
5 |
3. |
Unitati din sectoarele prioritare in ordinea de prioritati prezentata mai jos: |
Maxim 15 |
(i) lapte si produse lactate; carne, produse din carne si oua |
15 |
|
(ii) Cereale; |
N/A |
|
(iii) Legume, fructe si cartofi; | ||
(iv) seminte oleaginoase |
N/A |
|
(v) miere de albine |
N/A |
|
(vi) vin |
N/A |
|
Pentru proiectele care prevad investitii in energie regdnerabila se acorda Punctaj suplimentar.Materia prima folosita prentru obtinerea energiei regenerabile (biomasa) trebuie sa provina din unitatea proprie iar energia obtinuta inclusiv din alte surse regenerabile (solara, eoliana, termala si alte surse de aceasi tip), sa fie folosita exclusiv in unitate.
Punctajul se acorda proportional cu ponderea acestor investitii, in valoarea totala eligibila a proiectului. Criteriul`de se|ectie nr.3 poate primi maxim 10 puncte. De exemplu: -cheltuielile aferente producerii energiei regenerabile in valoare de 25,000 Euro -valoarea totala eligibila a proiectului de 500.000 Euro. 25.000/ 500.000 x10=0,5 Total punctaj pentru acest criteriu de selectie: 0.5 puncte
|
Maxim 15 |
|
4. |
IMM-uri din zone unde exista materie prima disponibila si nu exista capacitati de procesareSolicitantii trebuie sa demonstreze prin Studiul de fezabilitate/Memoriul justificativ ca cel putin 50% din materia prima utilizata la procesare sau colecteaza in cazul depozitarii, provine din judetul in care este amplasata investitia sau judetele limitrofe in care exista materie prima disponibila. |
10 |
5. | -Forme asociative constituie/Membrii ai unei Organizatii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) recunoscuta, cu minim 6 luni inainte de lansarea sesiunii pentru care aplica, conform legislatiei in vigoare;1. Solicitantii sunt constituiti ca forme asociative:-cooperative agricole de procesare a produselor agricole- conform Legii nr.556/2004 cu modificarile si completarile ulterioare;-societati cooperative de valorificare- conform Legii nr 1/ 2005 cu modificarile si completarile ulterioare;
-asociatii familiale/ intreprindere familiala, conform OUG nr 44/2008 cu modificarile si completarile ulterioare -grupuri de producatori recunoscute in conformitate cu Ordonanta nr.37/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Solicitantul trebuie sa demonstreze in studiul de fezabilitate/memorial justificativ ca investitia deserveste majoritatea membrilor formei asociative (jumatate plus unul din membri) si se regaseste in una din activitatile mentionate in statutul acestora. 2. Solicitantii sunt membri ai unei Organizatii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) Solicitantul poate fi membru al unei organizatii profesionale (asociatii) din componenta unei OIPA. Activitatea propusa prin proiect trebuie sa se regaseasca in una din activitatile OIPA (respectiv, criteriile de reprezentativitate: roductie, procesare, depozitare si comercializare din registrul OIPA-MADR ). Daca solicitantul este membru al unei organizatii profesionale ( asociatii) din componenta unei OIPA, activitatea asociatiei ( comuna cu activitatea propusa prin investitie ) trebuie sa se regaseasca in activitatea OIPA Solicitantul trebuie sa demonstreze in studiul de fezabilitate/memorial justificativ modalitatea prin care OIPA sprijina activitatea de procesare a solicitantului. |
5 |
6. | Sa nu mai fi beneficiat de alt sprijin SAPARD/FEADR pentru acelasi tip de activitate (cod CAEN ) |
20 |
7. | IMM-uri care sunt atat producatoare de materie prima cat si de procesatoareSolicitantii trebuie sa demonstreze prin Studiul de fezabilitate /Memoriul justificativ ca detin exploatatii agricole si proceseaza sau colecteaza si/sau depoziteaza materie prima atat din productia proprie cat si achizitionata.Solicitantul trebuie sa demonstreze ca detine exploatatie agricola , si trebuie sa indeplineasca , urmatoarele conditii :-cel putin 10%, dar nu mai mult de 50% din materia prima procesata si/sau depozitata sa provina din productia proprie .
Pentru proiectele care proceseaza materie prima din productia proprie punctajul se acorda proportional cu ponderea acesteia din total materie prima procesata si/sau depozitata. Pentru proiectele in care se proceseaza si.sau depoziteaza sub 10% sau peste 50% materi prima din productie proprie punctaj pentru acest criteriu de selectie. Solicitantul care va procesa 50% materie prima din productie proprie, va beneficia de punctajul maxim de 4 puncte. Pentru solicitantul care proceseaza intre 10 si 50% materie prima din productia proprie , punctajul se va acorda proportional. Exemplu de calcul: Materie prima procesata din productie proprie =50.000 hl/an Total materie prima necesara procesarii=500.000 hl/an Daca solicitantul ar procesa 50% materie prima din productie proprie ar obtine 9 puncte. Punctajul se va calcula astfel: 250.000…………….9 50.000………………x X=50.000×9/250.000=1,8 puncte |
Maxim 15 |
8. | IMM-uri care proceseaza produse traditionaleSolicitantii trebuie sa demonstreze prin Studiul de fezabilitate/Memoriul justificativ ca proceseaza sau isi propun sa proceseze unul sau mai multe produse traditionale atestate conform legislatiei in vigoare.Solicitantul trebuie sa proceseze unul sau mai multe produse traditionale.Pentru proiectele care proceseaza produse traditionale atestate punctajul se acorda proportional cu ponderea acestora din productia totala realizata.
Solicitantul va primi un numar de puncte (din totalul punctelor acordate acestui criteriu de selectie , respectiv 6) proportional cu ponderea produselor traditionale din total productie realizate, daca NU, va primi 0 puncte. De exemplu: Produse traditionale 25.000 kg/ an Productie totala realizata=500.000 kg/an 25.000/500.000×6=0.30 puncte pentru acest criteriu de selectie |
5 |
9. | Sa colecteze si/ sau sa proceseze produse ecologiceSolicitantii trebuie sa demonstreze prin Studiul de fezabilitate / Memoriul justificativ ca vor colecta si procesa produse ecologice atestate conform legislatiei in vigoare.Solicitantul nu poate obtine produse ecologice daca nu proceseaza materie prima ecologica.Pentru proiectele care colecteaza si / sau proceseaza produse ecologice punctajul se acorda proportional cu ponderea acestora din productia totala realizata.
Solicitantul va primi un numar de puncte ( din totalul punctelor) acordate acestui criteriu de selectie, respectiv 8) proportional cu ponderea produselor ecologice din total productie realizata, daca NU, va primi 0 puncte. De exemplu: Produse ecologice 25.000 kg/ an Productie totala realizata= 500.000 kg/ an 25.000/500.000x 8 =0.4 puncte pentru acest criteriu de selectie. |
Maxim 5 |
10. | Micro-inteprinderi[3] | |
-Pentru sacrificare si procesare carne |
N/A |
|
-Pentru colectare si procesare lapte |
N/A |
|
11. | Proiecte care contin actiuni inovative |
5 |
12. | Membru in GAL Marginimea Sibiului |
5 |
13. | Beneficiari cu varsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectuluiCriteriul se aplica pentru solicitantul care la data depunerii proiectului nu are implinita varsta de 40 de ani |
5 |
TOTAL |
100 |
|
Punctajul minim realizat pentru un proiect va fi de 10 puncte. |
|
II. Unitățile care nu implementează standardul privind prelucrarea laptelui crud, în
conformitate cu Anexa la Decizia 2011/898/UE
II. Unitatile care nu implementeaza standardul privind prelucrarea laptelui crud, in conformitate cu Anexa la Decizia 2011/898/UE[4] |
||
Nr. Crt. |
Criterii de selectie |
Punctaj |
1. | Unităţi care au programe de restructurare până în 2013[5], cuprinse în anexa avizată de DG Sanco, pentru îndeplinirea conformităţii cu standardele comunitare. |
N/A |
2. | Micro-întreprinderi care se adaptează la standardele comunitare nou introduse[6] |
N/A |
3. | Unitati din sectoarele prioritare in ordinea de prioritati prezentata mai jos: |
Max. 50 |
(i) lapte si produse lactate; carne, produse din carne si oua |
50 |
|
(ii) cereale |
30 |
|
(iii) legume, fructe si cartofi |
50 |
|
(iv) seminte oleaginoase |
25 |
|
(v) miere de albine |
40 |
|
(vi) vin |
25 |
|
Pentru proiectele care prevăd investiţii în energie regenerabilă se acordă punctaj suplimentar.Materia prima folosita pentru obtinerea energiei regenerabile (biomasa) trebuie sa provina din unitatea proprie iar energia obtinuta inclusiv din alte surse regenerabile (solara, eoliana, termala si alte surse de aceasi tip), sa fie folosita exclusiv in unitate.
Punctajul se acordă proporţional cu ponderea acestor investiţii, în valoarea totală eligibilă a proiectului Criteriul de selectie nr. 3 cumulat pentru cele două component (sectoare prioritare şi energie regenerabilă) poate primi maxim 55 de puncte. De exemplu: – cheltuielile aferente producerii energiei regenerabile in valoare de 25.000 Euro. – valoarea totala eligibila a proiectului de 500.000 Euro. 25.000/500.000×10=0,5 Total punctaj pentru acest criteriu de selectie: 45 (pentru legume, de ex.) + 0.5 = 45,5 |
Max. 30 |
|
4. | IMM-uri din zone unde există materie primă disponibilă şi nu există capacităţi de procesare. |
N/A |
5. | – Forme asociative constituite/Membri ai unei Organizaţii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) recunoscută, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, conform legislaţiei în vigoare; 1. Solicitanţii sunt constituiti ca forme asociative:– cooperative agricole de procesare a produselor agricole – conform Legii nr. 566/2004 cu modificările şi completările ulterioare;
– societăţi cooperative de valorificare – conform Legii nr. 1/2005 cu modificările şi completările ulterioare; – asociaţii familiale/ intreprindere familială, conform OUG nr. 44/2008 cu modificările şi completările ulterioare; – grupuri de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanţa nr. 37/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Solicitantul trebuie să demonstreze în studiul de fezabilitate/memorial justificativ ca investitia deserveste majoritatea membrilor formei asociative (jumătate plus unul din membri) si se regăseste în una din activitătile mentionate în statulul acestora.
2.Solicitantii sunt membri ai unei Organizaţii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA)
Solicitantul poate fi membru al unei organizatii profesionale (asociatii) din componenta unei OIPA.
Activitatea propusa prin proiect trebuie sa se regaseasca in una din activitatile OIPA (respectiv, criteriile de reprezentativitate: productie, procesare, depozitare si comercializare din Registrul OIPA-MADR). Daca solicitantul este membru al unei organizatii profesionale (asociatii) din componenta unei OIPA, activitatea asociatiei (comuna cu activitatea propusa prin investitie) trebuie sa se regaseasca in activitatea OIPA. Solicitantul trebuie sa demonstreze in studiul de fezabilitate/memorial justificativ modalitatea prin care OIPA sprijina activitatea de procesare a solicitantului. |
4 |
6. | Să nu mai fi beneficiat de alt sprijin SAPARD/ FEADR pentru acelaşi tip de activitate (cod CAEN) |
10 |
7. | IMM-uri care sunt atât producătoare de materie primă cât şi procesatoareSolicitanţii trebuie să demonstreze prin Studiul de fezabilitate/Memoriul justificativ că deţin exploataţii agricole şi procesează sau colectează/depozitează materie primă atât din producţia proprie cât şi achizitionată. IMM-ul trebuie sa aiba cod CAEN principal pentru depozitare/procesare si in secundar ca producator de materie prima.Pentru a primii punctaj pentru acest criteriu, solicitantul (IMM-ul) trebuie să demonstreze că in cadrul societatii detine parti sociale/actiunii cel putim 10 producatori de materie prima din domeniul proiectului si daca:
a) cel putin 30 %, dar nu mai mult de 50 % din materia primă procesată si/sau depozitată să provină din productia proprie a IMM-ului si a celor minim 10 producatori care detin parti sociale/actiuni (diferenta trebuie să fie achizitionată de la terti) – cu exceptia sectorului vin cu indicatie geografică; Solicitantul este obligat sa proceseze/depoziteze atat productia proprie cat si productia provenita de la producatorii care detin parti sociale sau actiuni in IMM (minim 10) (doc. 19.5). b) pentru sectorul vin cu indicatie geografică materia primă achizitionată de la terti poate fi cuprinsă între 5 % si 15 % (diferenta trebuie să fie din productie proprie si a celor minim 10 producatori care detin parti sociale/actiuni).
În cazul punctului a) pentru proiectele în care se procesează si/sau depozitează sub 30% sau peste 50% materie primă din productie proprie a IMM si a celor minim 10 producatori care detin parti sociale/actiuni, nu se acordă punctaj pentru acest criteriu de selectie. În cazul punctului b) pentru proiectele în care se procesează si/sau depozitează sub 5% sau peste 15% materie primă achizitionată de la terti, nu se acordă punctaj pentru acest criteriu de selectie. În cazul a) solicitantul care va procesa si/sau depozita 50% materie primă din productie proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni, va beneficia de punctajul maxim de 5 puncte. Pentru solicitantul care procesează între 30 si 50% materie primă din productia proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni , punctajul se va acorda proportional. În cazul b) pentru proiectele care procesează struguri materie primă cu indicatie geografică din producţia proprie produsa de IMM-ul solicitant si a celor minim 10 producatori care detin parti sociale/actiuni, punctajul se acordă proporţional cu ponderea acesteia din total materie primă procesată. Solicitantul este obligat sa proceseze/depoziteze atat productia proprie cat si productia provenita de la producatorii care detin parti sociale sau actiuni in IMM (minim 10)(doc 19.5) Prevederile pct.b se aplica si pentru procesarea strugurilor materie prima destinati obtinerii de vin cu denumire de origine controlata.
Exemplu de calcul: Cazul a) Materie primă procesată si/sau depozitată din productie proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni =150.000 t/an Total materie primă necesară procesării=500.000 t/an
Se verifica daca ponderea materiei prime detinute se incadreaza intre 30% si 50% materie prima din productia proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni.
150.000/500.000×100=30%
Dacă solicitantul ar procesa 50% materie primă din productie proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni, ar obtine 5 puncte.
50%………….5 puncte 30%…………….x x=30%0x10/50%=6 puncte
Punctajul se va calcula astfel 250.000 ……………. 10 150.000 ……………. X X= 150.000×10/250.000=6 puncte Cazul b) Materie primă (struguri) din productie proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni =450.000 t/an Total materie primă necesară procesării=500.000 t/an Se verifica daca ponderea materiei prime din productia proprie a IMM-ului si a celor 10 producatori care detin parti sociale/actiuni se incadreaza intre 85% si 95 %. Punctajul se va calcula astfel: 450.000/500.000×10=9 puncte acordate pentru acest criteriu de selectie |
Max 5 |
8. | IMM-uri care procesează produse tradiţionaleSolicitanţii trebuie să demonstreze prin Studiul de fezabilitate/Memoriul justificativ că procesează sau îşi propun să proceseze unul sau mai multe produse tradiţionale atestate conform legislaţiei în vigoare.Solicitantul trebuie sa proceseze unul sau mai multe produse traditionale.Pentru proiectele care procesează produse tradiţionale atestate punctajul se acordă proporţional cu ponderea acestora din producţia totală realizată.
Solicitantul va primi un numar de puncte (din totalul punctelor acordate acestui criteriu de selectie, respectiv 3) proportional cu ponderea produselor traditionale din total productie realizată, daca NU, va primi 0 puncte. De exemplu: – produse traditionale 25.000 Kg/an. – productie totală realizată= 500.000 Kg/an. 25.000/500.000×3=0,15 puncte pentru acest criteriu de selectie.
|
Maxim 3 |
9. | Să colecteze şi/sau să proceseze produse ecologiceSolicitanţii trebuie să demonstreze prin Studiul de fezabilitate/ Memoriul justificativ că vor colecta şi procesa produse ecologice atestate conform legislaţiei în vigoare.Solicitantul nu poate obţine produse ecologice dacă nu procesează materie primă ecologică.Pentru proiectele care colectează şi/sau procesează produse ecologice punctajul se acordă proporţional cu ponderea acestora din producţia totală realizată.
Solicitantul va primi un numar de puncte (din totalul punctelor acordate acestui criteriu de selectie, respectiv 5) proporţional cu ponderea produselor ecologice din total producţie realizată, dacă NU, va primi 0 puncte. De exemplu: – produse ecologice 25.000 Kg/an. – productie totală realizată= 500.000 Kg/an. 25.000/500.000×5=0,25 puncte pentru acest criteriu de selectie |
Maxim 3 |
10. | Micro-intreprinderi[7] |
Maxim 10 |
– Pentru sacrificare si procesare carne |
9 |
|
– Pentru colectare si procesare lapte |
10. |
|
11. | Proiecte care contin actiuni inovative |
5 |
12. | Membru in GAL Marginimea Sibiului |
5 |
13. | Beneficiari cu varsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectuluiCriteriul se aplica pentru solicitantul care la data depunerii proiectului nu are implinita varsta de 40 de ani |
5 |
TOTAL |
100 |
|
Punctajul minim realizat pentru un proiect va fi de 10 puncte. |
|
Criterii specifice de selectie GAL Marginimea Sibiului pentru Masura 411-Masura 125
Nr. Crt. |
Criterii de selectie |
Punctaj |
Irigatii si alte lucrari de îmbunatatiri funciare – a1: Punctaj minim 10 puncte, Punctaj maxim: 50 puncte |
||
1 |
Proiectele de irigatii : • la care infrastructura primara de irigatii a fost deja modernizata sau are un proiect la care sistemul de irigatii din aval a fost modernizat;Mentiune: Vor fi punctate si acele proiecte pentru care alimentarea cu apa a punctelor de livrare a OUAI/FOUAI se face direct de la sursa. Lista OUAI/FOUAI cu amenajari de irigatii la care alimentarea cu apa a punctelor de livrare se face direct de la sursa se regaseste în Anexa 13 la Ghidul Solicitantului. Aceasta prevedere va fi luata în considerare si aplicata începând cu sesiunea mai 2011 sub rezerva transmiterii oficiale catre Comisia Europeana, pâna la data lansarii sesiunii, a propunerii de modificare a PNDR în vederea introducerii acestei prevederi în criteriul de selectie 1 de la componenta a1 si, ulterior, a aprobarii acesteia de catre Comisie.
• la care infrastructura primara de irigatii are un proiect de modernizare, sau un proiect la care sistemul de irigatii din aval are un proiect de modernizare. Punctarea acestui criteriu se va face numai daca acest lucru este prezentat si demonstrat în documentele anexate (adeverinta de la ANIF sau alt detinator de infrastructura primara completata cu toate elementele solicitate prin formular). Daca în Adeverinta de la ANIF sau alt furnizor de apa pentru irigatii nu este completata denumirea proiectului în baza caruia s-a efectuat sau se va efectua modernizarea, nu se acorda punctaj. |
Maxim 10 10 5 |
2 |
Proiecte de irigatii în zonele cu incidenta crescuta a seceteiIndicele de ariditate: |
Maxim 5 |
0 – 23,000 |
5 |
|
23,001- 24,000 |
4 |
|
24,001 – 25,000 |
4 |
|
25,001 – 26,000 |
3 |
|
26,001 – 27,000 |
3 |
|
27,001 – 28,000 |
2 |
|
peste 28,000 |
1 |
|
Punctarea acestui criteriu se va face conform anexei cu indicii de ariditate pe localitati. |
|
|
3 |
Proiecte cu grad de utilizare a suprafetei de udare cât mai ridicat(% din suprafata udata prin proiect din suprafata totala care poate fi udataprin punctul/le de livrare respectiv/respective) |
Maxim 5 |
peste 85,01% |
5 |
|
80,01 – 85,00% |
4 |
|
75,01 – 80,00% |
4 |
|
70,01 – 75,00% |
3 |
|
65,01 – 70,00% |
3 |
|
60,01 – 65,00% |
2 |
|
55,01 – 60,00% |
2 |
|
50,01 – 55,00% |
1 |
|
sub 50,00% |
1 |
|
Precizare: Acest criteriu se va puncta conform procentului rezultat din calculul gradului de utilizare a suprafetei de udare, în baza Studiului de Fezabilitate/ Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventii si documentelor anexate.Atentie!– Daca solicitantul nu prezinta informatiile necesare pentru calculul gradului de utilizare a suprafetei de udare, nu se acorda punctaj. |
|
|
4 |
Proiecte care contin actiuni inovative |
5 |
5 |
Membru in GAL Marginimea Sibiului |
20 |
6 |
Beneficiari cu varsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectuluiCriteriul se aplica pentru solicitantul care la data depunerii proiectului nu are implinita varsta de 40 de ani |
5 |
Infrastructura de acces – a2: Punctaj minim 10 ,Punctaj maxim: 50 puncte |
||
1 |
Proiecte pentru cai de acces cu rol multiplu a) – acces la alti agenti economiciPunctarea acestui criteriu se va face numai daca acest lucru este present si demonstrat atât în Studiul de Fezabilitate/ Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii (parti scrise si desenate), cât si în HCL ca obiective deservite de investitie. Este suficient sa se demonstreze ca drumul deserveste, pe lânga exploatatii agricole (sector vegetal, animal sau mixt) si obiective ale agentilor economici, altii decât cei din domeniul agricol, direct sau prin drum de acces propriu al acestora. În planul de amplasare în zona sau în planul de situatie, trebuie marcatamplasamentul agentilor economici deserviti de investitie.
b) – acces la alte cai de comunicatie (drumuri comunale, judetene, nationale si europene); Punctarea se face numai daca acest lucru este prezentat si demonstrat în Studiul de Fezabilitate/Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii (parti scrise si desenate).
Conditia este îndeplinita numai daca se demonstreaza accesul direct (intersectie) la alte cai de comunicatie. Punctajul pentru accesul la exploatatiile agricole si alti agenti economici nu poate fi cumulat cu punctajul pentru accesul la alte cai de comunicatie. |
Maxim 5
3 5 |
2 |
Proiecte pentru cai de acces ce deservesc o suprafata agricola câtmai mare |
Maxim 10 |
≥ 500,01 ha |
10 |
|
500,00 ha – 450,01ha |
10 |
|
450,00 – 400,01 ha |
10 |
|
400,00 – 350,01 ha |
10 |
|
350,00 – 300,01 ha |
10 |
|
300,00 – 250,01 ha |
9 |
|
250,00 – 200,01 ha |
9 |
|
200,00 – 150,01 ha |
9 |
|
150,00 – 100,01 ha |
9 |
|
≤ 100 ha |
9 |
|
Sunt punctate acele proiecte care deservesc direct o suprafata agricola delimitata pâna la o limita fizica. Aceasta limita fizica este considerata un alt drum de exploatare, drum public, padure, ape, imobile, cale ferata).Punctarea se va face conform justificarii din Studiul de Fezabilitate/Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii (piese scrise si piese desenate) si pe baza suprafetei agricole deservite, mentionata în hotarârea consiliului/iilor local/e.În piesele desenate ale SF/ DALI se vor marca distinct suprafetele deservite. |
|
|
3 |
Căi de acces proeicte in urma unui plan de comasare si reparcelare/nu se aplica |
0 |
4
|
Proiecte de rute alternative pentru preluarea traficului agricol de pedrumurile europene, nationale si judetenePunctarea acestui criteriu se va face numai daca acest lucru este present si demonstrat în Studiul de Fezabilitate/ Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii.Se acorda punctaj numai daca prin Studiul de Fezabilitate/ Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii (piese scrise si desenate) se demonstreaza ca drumul propus spre finantare reprezinta o ruta alternativa calculata conform formulei:
În formulele de mai sus s-au utilizat urmatoarele prescurtari: Lsegment drum european = lungimea segmentului de drum European de pe care se preia traficul agricol prin ruta alternativa Lsegment drum national = lungimea segmentului de drum national de pe care se preia traficul agricol prin ruta alternativa Lsegment drum judetean = lungimea segmentului de drum judetean de pe care se preia traficul agricol prin ruta alternativa l drumuri din proiect = lungimea totala a drumurilor propuse prin proiect
Nota * Scorul obtinut aplicând formula de mai sus, se va calcula cu doua zecimale. Nu se acorda punctaj decât pentru una din cele trei variante de rute alternative, punctajul neputând fi cumulat.
În situatia în care lungimea segmentului de drum judetean, national sau european de pe care se preia traficul agricol de catre drumul construit prin proiect este mai mare sau egala cu lungimea totala a drumurilor din proiect, se acorda punctajul maxim aferent tipului de drum public de pe care se face preluarea.
Punctajul pentru acest criteriu se acorda daca sunt respectate urmatoarele conditii în ceea ce priveste fiecare ruta alternativa prevazuta prin proiect: • Lungimea drumurilor publice de pe care se preia traficul agricol nu poate depasi 150% din lungimea rutei alternative. • Cel putin jumatate din lungimea drumului considerat ruta alternativa trebuie sa fie realizata prin proiect, iar diferenta poate fi asigurata prin drumuri publice, altele decât cele de pe care se preia traficul agricol (europene, nationale sau judetene), indiferent de clasificare si stadiul lor de modernizare.
Punctajul se va calcula numai pentru o singura categorie de drum (european, national, judetean), iar în acest sens, în SF/DALI se vor indica: • Categoria de drum (E/ N/ J) si lungimea segmentului de drum de pe care se preia traficul; • Lungimea rutei alternative; • Lungimea drumurilor propuse a se realiza prin proiect.
Daca în SF/ DALI nu sunt prezentate toate informatiile care sa conduca la posibilitatea aplicarii conditiilor si formulelor de mai sus, nu se acorda punctaj. |
Maxim 5
Max 5
Max 4
Max 3 |
4 |
Proiecte care contin actiuni inovative |
5 |
5 |
Membru in GAL Marginimea Sibiului |
20 |
6 |
Beneficiari cu varsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectuluiCriteriul se aplica pentru solicitantul care la data depunerii proiectului nu are implinita varsta de 40 de ani |
5 |
Submasura 125 b
Numai proiecte eligibile vor fi punctate in cord cu criterile de selectie mentionate in Fisa Masurii, iar sistemul de punctaj este urmatorul:
Nr. Crt. |
Criterii de selectie Punctaj minim-10 puncte,Punctaj maxim: 75 puncte |
Punctaj |
1 |
Tipuri de lucrari
– Drumuri forestiere |
Maxim 10 10 |
– Funiculare |
5 |
|
– Cai ferate forestiere |
3 |
|
Punctarea se va face conform Studiului de fezabilitate /Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventii, în ordinea prioritatilor stabilite prin fisa masurii. |
|
|
2 |
Amplasamentul investitiei (altitudinea):
– Zona de munte |
Maxim 15 15 |
– Zona de deal |
10 |
|
– Zona de campie |
5 |
|
Punctarea se va face conform amplasarii investitiei pe raza administrativa a localitatii din una din zonele de câmpie, deal, munte mentionate în Anexa 11 – Studiul privind lista localitatilor cu încadrarea în zone geografice, elaborat de ICPA.În cazul în care o localitate s-a desprins din alta localitate si nu se regaseste în Anexa 11, se ia în considerare încadrarea localitatii din care s-a desprins. | ||
3 |
Proprietatea majoritara a terenurilor forestiere servite de infrastructura: – Proprietari private si asociatii ale acestora |
Maxim 10 5 |
– Consilii locale |
10 |
|
– Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA |
5 |
|
Punctarea se va face în functie de proprietatea majoritara asupra padurilor accesibilizate de infrastructura care face obiectul proiectului, în baza Studiului de fezabilitate/Documentatiei de avizare pentru lucrari de interventii si a documentelor emise de solicitant (HCL, Decizie etc.).Pe hartile amenajistice ale padurilor deservite de drumul/rile din proiect se vor marca suprafetele pe tipuri de proprietati. Daca documentele justificative nu evidentiaza tipurile de proprietate asupra padurilor, nu se acorda punctaj. |
|
|
4 |
În cazul drumurilor forestiere, prioritate vor avea drumurile care deservesc suprafata de padure cea mai mare |
Maxim 10 |
≤500 ha |
10 |
|
500,01 – 600 ha |
10 |
|
600,01 – 700 ha |
10 |
|
700,01 – 800 ha |
10 |
|
800,01 – 900 ha |
10 |
|
900,01 – 1000 ha |
10 |
|
1000,01 – 1100 ha |
10 |
|
1100,01 – 1200 ha |
10 |
|
1200,01 – 1300 ha |
10 |
|
1300,01 – 1400 ha |
9 |
|
1400,01 – 1500 ha |
9 |
|
1500,01 – 1600 ha |
9 |
|
1600,01 – 1700 ha |
9 |
|
1700,01 – 1800 ha |
9 |
|
1800,01 – 1900 ha |
9 |
|
1900,01 – 2000 ha |
9 |
|
2000,01 – 2100 ha |
9 |
|
2100,01 – 2200 ha |
9 |
|
2200,01 – 2300 ha |
8 |
|
2300,01 – 2400 ha |
8 |
|
2400,01 – 2500 ha |
8 |
|
2500,01 – 2600 ha |
8 |
|
2600,01 – 2700 ha |
8 |
|
2700,01 – 2800 ha |
8 |
|
2800,01 – 2900 ha |
8 |
|
≥ 2900, 01 ha |
8 |
|
Punctarea se va face conform Studiului de Fezabilitate, a extraselor din amenajamentul silvic (parti scrise si desenate), în functie de suprafetele de padure accesibilizate de drumul forestier.Calculul nu include alte suprafete deservite de drum, care nu sunt incluse în amenajamentele silvice.Daca în piesele desenate ale SF/DALI, extrasele din amenajamente si hartile amenajistice nu sunt prezentate si marcate suprafetele de padure deservite, nu se acorda punctaj. |
|
|
5 |
Proiecte care contin actiuni inovative |
5 |
6 |
Membru in GAL Marginimea Sibiului |
20 |
7 |
Beneficiari cu varsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectuluiCriteriul se aplica pentru solicitantul care la data depunerii proiectului nu are implinita varsta de 40 de ani |
5 |
ANUNŢAREA REZULTATELOR
În termen de cel mult 15 zile lucratoare de la expirarea termenului pentru primirea proiectelor, lista candidaturilor primite va fi disponibilă pe site-ul GAL.
În termen de 45 de zile lucratoare de la data limită de primire a proiectelor, toţi solicitanţii care au înregistrat proiecte la Secretariatul GAL vor fi informaţi cu privire la rezultatele selecţiei. Anunţarea rezultatelor se va face prin afişarea la sediul GAL şi pe pagina web a asociaţiei. Beneficiarii vor primi o notificare scrisă prin Poşta Romană sau prin fax /mail , prin care vor fi informaţi cu privire la selectarea sau respingerea proiectului propus.
Contestaţiile vor putea fi depuse la Secretariatul GAL Mărginimea Sibiului, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notificării, dar nu mai mult de 12 zile lucrătoare de la afişarea pe site a raportului de evaluare.
Pentru informatii suplimentare PERSOANA DE CONTACT – Marina Bogdan, Manager GAL Marginimea Sibiului, tel. 0744526156, tel/fax 0269558658,
email:office@galmarginimeasibiului.ro
DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE A BENEFICIARULUI REFERITOARE LA RAPORTAREA CATRE GAL MARGINIMEA SIBIULUI A PLATILOR PROIECTULUI SELECTAT
Subsemnatul ________________________________________reprezentant legal al _________________________________________solicitantul proiectului selectat_________________________________________________________________________ depus in sesiunea nr_______________________pe Masura _____________________________________la GAL Marginimea Sibiului declar că voi raporta catre GAL Marginimea Sibiului toate platile aferente proiectului selectat ce vor fi efectuate de catre APDRP dupa primirea de la CRPDRP a Notificarii cu privire la confirmarea platii ,in maximum 5 zile lucratoare de la data efectuarii platii.
Semnătura şi Ştampila
Data
[1] Pentru proiectele care vizeaza investitii noi nu se va acorda punctaj pentru criteriile de selectie privund adaptarea la standardele comunitare nou introduse.Se acorda punctaj doar pentru proiectele care vizeaza modernizari/ extinderi, respectiv solitantii au desfasurata activitatea anterioara similara celei sustinute prin proiect. Aceasta verificare se face in baza motorizatiilor, a documentelor contabile (daca este cazul)si conform precizarilor din studiul de fezabilitate /memoriul justificativ privind activitatea desfasurata
[2] Idem 1
[3] Acest criteriu de selectie este punctat la criteriul de selectie numarul 2
[4] Se aplică pentru acei solicitanți care nu se regăsesc pe anexa la Decizia 2011/898/UE
[5] nu se aplica
[6] nu se aplica
[7] capacitatile de productie propuse respecta urmatoarele dimenisuni:
4- 5 bovine/ zi respectiv 80-100 bovine/ luna